Het Stadhuis

Het chique stadhuis

paste perfect bij de wijze waarop de 18e eeuwse Edamse elite zich wilde presenteren. Het stadhuis is in 1737 opgetrokken in Lodewijk XIV stijl naar een ontwerp van Jacob Iongh, stadstimmerman, en bevat rijk gedecoreerde details.
stadhuis edamfoto

De prachtige Schepenzaal is nog altijd geliefd als trouwlocatie en wordt voor vele formele bijeenkomsten gebruikt.

Audio uitleg
symbool luidsprekerlink naar mp3link naar mp3link naar mp3link naar mp3

dubbelklik op de vlag / doppeldrücken Sie ihre Flagge / cliquez deux fois le drapeau /double click on the flag

De monumentale Schepenzaal
Op alle 8 Kaasmarkt-woensdagen en Open Monumentendag worden door medewerkers van het Edams Museum korte rondleidingen verzorgd in de voormalige Schepenzaal van het Stadhuis.

De Edamse ‘municipaliteit’ liet dit Stadhuis bouwen in 1737 en heeft met wandschilderingen gemeend de strenge sfeer (er werd immers recht gesproken) te benadrukken. Zo wordt vlnr uitgebeeld: Salomons oordeel, Justitia overwint Invidia (verpersoonlijking van een van de 7 hoofdzonden) en de zalving van Salomon door de priester Zadok. Deze brede wandschilderingen van Christiaan Willem Rave worden toegelicht, en de geschiedenis van de stier in het stadswapen onthuld. Voor deze extra activiteit is uw museumkaartje (of MJK, of Vriendenpasje) geldig.

symbool luidspreker

Beluister hier Zadok the Priest, Coronation Anthem uit 1727 van G. F. Händel door het Westminster Abbey Choir

Aan de Voorhaven
Het tot 1737 gebruikte Raadhuis aan de Voorhaven (op de tekening 4e van rechts, met het torentje) is gesloopt ten behoeve van de bouw van een Lutherse kerk (1740). Rechts op de tekening het huidige stadhuis aan het Damplein 1tekening anoniem

Bitnami