Vanaf 2 april: expositie van Anneke Peereboom

De in Edam wonende en werkende Anneke Peereboom (1950) is al jaren actief als kunstschilder. Haar schilderijen zijn wonderlijke water-, wereld- en fantasielandschappen en zetten aan tot een zoektocht naar begrijpen en herkennen. Onder de titel Lijnen en Tekens, Scheppen en Scheiden exposeert Anneke vanaf 2 april in het Edams Museum.

Voor deze expositie vond Anneke inspiratie in de waterrijke omgeving van Noord-Holland en keek ze naar het scheiden van land en water. Het verzwaren, en hier en daar verbreden, van de dijken is een actueel onderwerp waar visueel veel aan te beleven is. Prachtige gekleurde zandvlaktes, mooie sterke stenen, oude basaltblokken, een verscheidenheid aan ontwerpen voor de dijken, sterke machines en het zo onschuldig uitziende water; we zien het allemaal terug in de landschappen van Anneke.

Anneke Peereboom heeft haar atelier bij haar woning in Edam maar trekt er regelmatig op uit om inspiratie op te doen. “Ik ben graag op zo’n plek waar het water het land ontmoet. Ik voel de energie, droom weg met het licht wat speelt op het water. Dat gevoel wil ik delen, ik vertel als het ware schilderend mijn verhaal”, licht ze enthousiast toe. “Het maakt me blij als mensen naar mijn werken kijken en een verhaal herkennen. En ik voel me vereerd dat ik mijn werk nu kan laten zien in het Edams Museum. Het is ontzettend fijn om te zien dat mensen in deze gemeenschap kunst en cultuur belangrijk vinden.”

Naast schilderijen, exposeert Anneke ook zeefdrukken en kleinere werken gegoten in epoxy in het Edams Museum. De zeefdrukken zijn daar te koop, evenals het expositieboekje dat dezelfde naam draagt als de tentoonstelling. Hierin zijn de schilderijen van Anneke opgenomen met meesterlijke teksten van schrijver Eric Bos. “Haar ‘landschappen’ zijn ruimtelijkheden waarin van alles gebeurt, en die je van harte uitnodigen een kijkje te nemen, je onder te dompelen, deelgenoot te worden”, schrijft hij in het boek. “Ze prikkelen de dichter tot dichten, de essayist tot schrijven, de componist om er muzikale harmonieën bij te bedenken.”

De tentoonstelling Lijnen en Tekens, Scheppen en Scheiden is te zien in het Stadhuis, van 2 april tot en met 4 juni. Check de actuele openingstijden voorafgaand aan uw bezoek.