Torens, tempels en bijzondere bouwsels

Het Edams Museum mag putten uit een uitgebreide bruikleencollectie van tekeningen, schilderijen en etsen van de kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950). De 50 kunstwerken die torens en tempels tonen vormen het middelpunt van de speciale tentoonstelling Torens, tempels en bijzondere bouwsels; vastgelegd door W.O.J. Nieuwenkamp.

De tentoonstelling is te zien in het Coopmanshuys met onder meer kindertekeningen van Nieuwenkamp (St. Bavo, Haarlem) en zijn zelf-ontworpen uitkijktoren in Lunteren. Veel van de kunstwerken tonen de reislust van Nieuwenkamp en een verscheidenheid in bouwwerken: van moskeeën in Caïro tot de kathedraal van Canterbury, van Ransdorp tot Rouen en van het heiligdom Borobodoer tot het mausoleum Taj Mahal. In de tentoonstelling zien we torens in opbouw, maar ook bouwwerken in verval.

Opmerkelijk is een aantal tekeningen van de Batoertempel op Bali. Het gehele tempelcomplex dreigde te worden verzwolgen door een lavastroom, maar de tempelpoort en een toren stonden nog overeind toen Nieuwenkamp het tempelcomplex jaren later opnieuw bezocht. Een mooiere parallel kan er niet getrokken worden met de gebeurtenis die heel Edam 50 jaar geleden in zijn greep hield: de bijna-ramp van de Speeltoren.

 

Nu te zien in het Coopmanshuys

De tentoonstelling Torens, tempels en bijzondere bouwsels is te zien vanaf 10 mei tot en met 12 maart 2023.

Meer tentoonstellingen?

Alle tentoonstellingen

Er zijn op dit moment geen tentoonstellingen.