Zeemeermin op kussen (1679)

De fascinatie voor vrouwen die opduiken uit zee en half vrouw, half vis zijn, bestaat al eeuwen. We kennen in Kopenhagen het beeldje van de kleine zeemeermin van Hans Christiaan Andersen, die ook nog te zien is als Ariel in een populaire animatiefilm. In zwembaden zie je daardoor meisjes die een zeemeerminstaart aantrekken om door het water te bewegen.

Lang voor het sprookje van Andersen had Edam al zijn meermin. Volgens de legende was zij door een storm in het Purmermeer beland. Daar werd zij gevangen door een visser en naar Edam gebracht. In Edam kleedde men haar als een mens en werd zij gekleed in vrouwenkleren. Andere steden waren jaloers op Edam en volgens sommige verhalen werd zij daarom ontvoerd naar Purmerend; andere verhalen laten haar in Haarlem overlijden.

Hoe het ook zij, in Edam wordt de herinnering aan de zeemeermin levend gehouden. In het museum is natuurlijk het geborduurde kussen te zien met op de achtergrond de Grote Kerk. Maar je vindt de zeemeermin ook terug in een gevelsteen aan de kaasmarkt en aan de ingang van de stad staat een voormalig verzorgingstehuis met de naam “de Meermin”.

Objectgegevens
Objectnummer: 00429
Techniek: Borduurwerk van zijde op wol en linnen
Afmetingen: h. 54 x b. 61 cm
Datering: 1679