Gea Karhof heeft in ruim 50 jaar een eigenzinnig oeuvre weten op te bouwen. Haar werk is niet te verbinden aan een groep of beweging en dat maakt het juist zo bijzonder. Zij probeert een ‘wereld van ideeën’ te omvatten: in handgekleurde etsen die haar brede interesse weerspiegelen.
NATUUR, CULTUUR, TORENS, UNIVERSUM EN BIODIVERSITEIT, dit zijn thema’s van deze tentoonstelling. Inspiratiebronnen die een lijn door de tijd trekken van haar inmiddels omvangrijke oeuvre.
De vroegste etsen hebben vooral de NATUUR als onderwerp. Daarin figureren bijzondere modellen. Wanneer Gea een ervan tegenover Toetanchamon tekent en deze serie ‘Lines of History’ noemt, begint het reizen naar Egypte en andere, verre cultuurgebieden. In de etsen die volgen ontstaan verbindingen tussen verschillende tijden en CULTUREN.
Daaruit volgt een serie grote etsen met TORENS, belangrijk als oriëntatiepunten. Aziatische tempels worden naast de modernste architectuur geplaatst. De hedendaagse torenwedloop – steeds hoger – herinnert aan de ambitie van vroegere kathedralenbouwers.
Boven de torens zien we al iets van het magische UNIVERSUM en wat daarin in mythologische en wetenschappelijke zin verbeeld wordt.
Bevlogen door dit onderwerp volgt Gea Karhof cursussen bij de Sterrenwacht Oostzaan en bij Govert Schilling. Zij verwerkt deze kennis in complexe etsen als ‘De zwaartekracht voorbij’ en ‘A passion to fly’.
Een recente serie werk heeft als titel ‘Heimwee naar de toekomst’ en ‘Grenzen verleggen’ gekregen, geïnspireerd door het Cernproject in Zwitserland; daar zoekt men naar het ‘Godsdeeltje’ om zo dichtbij het ontstaan van leven te komen. In deze etsen creëert Gea haar persoonlijke universum en staat de deur naar de verbeelding wijd open.
Ook de magische kinderwereld speelt een rol in de vorm van de stripfiguren uit haar jeugd.
Tijdens de lockdown kan zij niet reizen. Gea gaat terug naar de natuur en de strijd daarin op moleculair niveau. Een pictogram van het virus dat ons allen toen verbond, zette haar daartoe aan. Er ontstaat werk met als thema BIODIVERSITEIT. Door de microscoop ontvouwt zich een ongeziene wereld van micro-organismen die aantoont hoe alles met elkaar verbonden is.
De ets ‘Wonderful world’, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling, probeert alles te omvatten en de oerkracht van het leven te verbeelden. Met biodiversiteit als uitgangspunt.
Het werk van Gea Karhof trekt inmiddels een omvangrijk publiek. Zie ook (in de burgemeesterskamer) de film ‘Van schets tot ets’, over de totstandkoming van een ets.
Biodiversiteit is vanaf 31 maart te zien tot en met 7 juli 2024, locatie Stadhuis, Damplein 1 Edam.