Naar levend model – uit de schetsboeken van ‘Edammer schilders’ en meer

‘Naar levend model’ is de nieuwe tentoonstelling van het Edams Museum die door conservator en kunsthistoricus Julie Hengeveld werd samengesteld en vanaf 24 maart 2024 te zien is op de zolderverdieping van het Steenen Coopmanshuys, het oudste stenen huis (1548) van Edam,

In deze tentoonstelling vindt de bezoeker recent verworven kunstwerken – aankopen, schenkingen en bruiklenen – met schetsen, tekeningen en objecten van de kunstenaars Ties van Dijk (1873-1967), Jan Cornelis Bander (1885-1956), Léonie Bander-Lutomirski (1887-1982) en Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1954).

De vier woonden en werkten deels tegelijkertijd in Edam, maar de kunstenaars waren niet alleen stadgenoten: Ties van Dijk was bevriend met het echtpaar Bander-Lutomirski. Zijn muze Toos Hulst was de oppas van hun kind Guus (Augusta) en zij brachten zelfs vakanties met elkaar door…  De modellen die zij kozen waren dan ook de eigen gezinsleden (met onder meer mooie pastels van een jonge Guus), bekenden, beminden, of hun muze. De werken tonen niet alleen de kunstenaars aan het werk maar ook hun passie voor het tekenen van hun dierbaren en modellen.

Behalve deze schetsen en tekeningen is er in de tentoonstelling ook aandacht voor hoofddeksels, hoofdtooien, mutsen, hoeden en hullen van de geportretteerden.

Een ware ‘primeur’ in deze expositie tenslotte is het zelfportret van Ties van Dijk, dat pas zeer recent aan het Edams Museum werd geschonken en nu voor het eerst voor het publiek te zien is.

Naar levend model

24 maart 2024 – 9 maart 2025

Steenen Coopmanshuys
Damplein 8 Edam