Vanaf 25 maart: Nieuwenkamps paradijselijke tuin

Julie Hengeveld, conservator bij het Edams Museum, zit midden in de voorbereidingen voor de nieuwe tentoonstelling met werken van W.O.J. Nieuwenkamp. De tentoonstelling staat in het teken van de paradijselijke tuin van zijn villa in Italië.

W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950) was een van de meest prominente kunstenaars van Edam. Hij redde uit liefde voor de stad gebouwen van de slopershamer en liet op eigen initiatief glas-in-loodramen van de Grote Kerk restaureren. Hij behoorde tot een van de oprichters van de Vereniging Oud Edam en was tot aan zijn dood in 1950 bestuurslid van het Edams Museum.

In 1926 kocht W.O.J. de villa Riposo dei Vescovi in de buurt van Florence, die hij omdoopte tot Villa Nieuwenkamp. Tussen 1926 en 1947 bouwde, verbouwde en restaureerde hij zijn villa en de tuin. Boeken, meubels en zelfs plantenstekken verhuisde hij vanuit Edam naar Italië. De paradijselijke tuin werd verrijkt met zwembad, archeologische vondsten, beelden, vazen en fonteinen – vergelijkbaar met de Bijbelse Hortus Conclusus – de veilige, ingesloten tuin waar de levensfontein centraal staat.

Diverse tekeningen en verfschetsen gunnen ons een blik op de tuin met de beelden en vele fonteinen. Deze staan centraal in de derde tentoonstelling met werken van W.O.J. De tentoonstelling bevat ook tekeningen van Edamse objecten die Nieuwenkamp verhuisde naar Italië, zoals de tekening met De onverstoorbare boeddha te midden van oorlogsgeweld die ook in de tuin van hem in Edam was te zien. Dit Boeddhabeeld staat nu naast zijn grafsteen in zijn Italiaanse tuin, uitkijkend over de fonteinen.

De tentoonstelling Hortus Conclusus – De paradijselijke tuin van Nieuwenkamps Florentijnse Villa (1926-1947) is te zien in het Coopmanshuys vanaf 25 maart.